
Kış Kostümü
Havalar soğudu. LARP etkinliklerimizde üşümemek icin işte size giyimle ilgili bazı tavsiyeler:
Yün, yün, yün!
Yün sizin arkadaşınızdır: ıslaksa bile sıcak tutar, suya dayanır, rüzgardan korur.
İçten dışa nasıl giyinelim:
- İç çamaşırların mikrofiber olmasını tavsiye ederiz: mesela Dechatlon ‘da satılan boxerlar daha çok sıcak tutar.
Hafif yünden çorap ve üstüne de daha kalın yün çoraplar giyin. Ayaklarınız size teşekkür edecek :D
Direk kalın yün çorap giymek ayaklarınızı rahatsız edebilir.
- Uzun kollu bir tişört (thermalsa daha iyidir) ve, ince ve dar pile pantolon. Bütün bunları kostümünüzün altına giyerseniz sıcak içinizde kalır, havaya gitmez.
Bu noktadan itibaren katları ekleyecegiz.
- Orta kat, rahat bir pile sweatshirt tan yapilmis. Bu geniş olmalı ki boylece dar tişört ve sweatshirt arasında bir hava odasi yaratılır ve sıcak orda kalır. İsterseniz, cok üşüyorsanız, geniş pile pantolon da giyebilirsiniz.
Orta kat üstünde KIŞ kostümünüz.
Kış kostümü nasıl bir şey? Tabi ki pamuktan değil! Ne kadar kalın olursa olsun, pamuk soğuktan korumaz ve ıslanırsa altına giydiğiniz her ürünün korumasını yok eder!
Yünden ya da keçeden kostüm yapmak idealdir (keçe = sentetik fiberden yapılmış).
Keçe belki yünden daha iyi bile olabilir çünkü aynı sıcak tutar ama suya daha cok dayanır.
Fakat eğer mumların üstüne düşme alışkanlığınız varsa, o zaman keçe size uygun degil :D Yün söner, keçe hemen yanıp ve üstünüze yapışır… güzel bir tecrübe değil ;)
Sonra, rüzgardan ve yağmurdan korunmak icin bir pelerin/palto/ceket MECBURDUR . Bu kıyafetin üstüne iki/üç kere sprey silikon sürerseniz, suya daha çok dayanacak.
Bu kıyafet tek kalin yün ya da keçe olmalı. Kürk tercih ederseniz size hatırlatırız ki tüy KENDİNİZE DOĞRU giyilmeli. Eğer ki pelerininiz sadece kürkten yapılmışsa, o zaman tüy dışarı doğru olsun ki daha uzun zamanda ıslanır. Tam ters, sadece kürkten peleriniz varsa ve kendinize doğru giyerseniz hemen islanir. Fakat, dışarda yün/keçe ve içinde kürk varsa idealdir. Etkisi yüksek olsun diye, pelerin/palto/ceket GENİŞ olmalı. Rahat rahat kendinizi ve varsa cantalarınızı vs kaplamalı. Hem de diz altına kadar uzun olmalı ama baldırınızı geçmesin. Çok kısa olursa bacaklarınız ıslanıp soğur, çok uzun olursa fazla ıslanıp gereksiz ağır olmaya başlar.
Genelde hiç aklımıza gelmez ama bir şapka hayat kurtarabilir.
Baş vücudumuzdaki en önemli ve en büyük ısı dağtıcıdır. Onu korursak üzerimizde tuttugumuz ssıcak havaya kaçmayacaktır.
Hatırlatırız ki kıyafetler, ayakkabılar vs sıcak yaratmaz. Sıcağı vücüdumuz üretir ve giyim sadece o sıcağı tutmak için gerekiyor!
Ayakkabı: KAPALI
Sandalet, takunya vs, yazın çok güzel olur ama kışın karakterinize uygun değilse bile kapalı ayakkabı kullanın.
Eğer ayakkabınız deridense unutmayın: etkinlikten en az 3 gün önce ve de hem bir gece önce hem de etkinliğin sabahında ayakkabı kremiyle ve sprey silikonla bakım yapın . Ayakkabılarınız da size teşekkür edecek, cüzdanınız da size teşekkür edecek. Deri bir ayakkabı bakımsızsa nem ve yağmurla hemen bozulur.
Başka materyalden yapılmış ayakkabınız varsa sprey silikonla bakım yapın. Nemli ayaklara karşı savaşda etkili olacaktır.
Yanınızda her zama n ekstra bir giyim getirin. Bu sayede etkinliğimizden sonra sıcak sıcak eve dönebileceksiniz ya da gerektiginde orta katı değiştirebileceksiniz.
Giyim kat kat olmalı ve kendi vücudunuzun sıcaklığına uygun olmalıdır. Noel baba gibi giyinmek bin sweatshirt altında terletip çok daha soğuk hissettirir. Islak kıyafet=soğuk: su ya da ter ,ne olursa fizik umursamaz :D
Özelikle bir su geçirmez örtüyü yanınıza alın. Pelerin kadar yer kaplar, 3-4 iple ağaçlara bağlanıp sizi yağmurdan koruyabilir. Her grupta iki tane olursa, yağmur gerginligi azalır.
Çantalar, cüzdanlar vs eğer kumaştansa hemen ıslanır ama sprey silikonla bakım yaparsanız daha uzun süre dayanabilir. Yine de eğer cok aralıksız yağmur yağarsa ıslanacaktır.
Tam ters,eğer deri malzemeler kullanıyorsanız ve eğer ayakkabınız gibi bakım yaparsanız, daha çok dayanacaklardır ama yine de eğer bir pelerin gibi koruyucunuz yoksa, ıslanacaklardır.
Genellikle soğuk havada su içmek unutulur ve bundan dolayı daha çok üşünür.
Çok susamasanız bile, su içmelisiniz.
Alkol kullanıyorsanız unutmayın: alkol yapay sıcaklık hissi verir ve hemen sonrasında vücudun sıcaklığı düşer. Eğer alkol içiyorsanız hemen sonra su için. Sağlığınız size teşekkur edecek!
Yemek yemeği unutmayın! Çok kalori içeren yemekler daha iyidir, mesela peynir, kuruyemiş ve şarküteri. Çok yemek yenirse vücudun sıcaklığı düşer ama çok kalori alınınca hararet artar. Bundan dolayı az ama öz yemek önemlidir: yani az hacim ama çok kalori!!!
OOC (Out Of Character) eşyalarınız sudan zarar gorebilir (mesela cep telefonlarınız) o zaman bu eşyalarınızı arabada bırakın ya da sugeçirmez bir yer içinde tutun. Mesela plastik torba içinde tutabilirsiniz. Çantanızın içine baktığınızda cep telefonunuzu su içinde bulmak güzel bir sey değil. Cüzdanınız ve nüfus cüzdanınız icin ayni şey geçerlidir.
- Hareket:
Eğer üşümeye başlıyorsanız HAREKET EDİN.
Zıplayın, biraz koşun ya da hızlı yürüyün, bu sekilde ısınırsınız. Hareket etmeyince soğuğu daha beter hissedersiniz!!!
Eger sorularınızz varsa ya da ekstra bir şey eklemek isterseniz, bize yazabilirsiniz...